2010. február 16. kedd 8.21.
1,3-1,5 millió ember maradhat csapvíz nélkül
A jövő nagy botránya: arzén-ügyben sajtótájékoztatót sem mernek tartani...
Arzénnal szennyezett ivóvíz Magyarországon
1988 -ban még a lakosság nagy
része a vezetékes vizet és a kútvizet fogyasztotta gyanútlanul. Az ásványvizeket
még egészséges, nem anyagja beleoldódó üvegben árusították.
Például: Tudja mi van az endokrin (szaporodás) gátlókkal a palackozott vízben?
Legtöbb embernek fogalma sincs arról sajnos, hogy vízbázisaink táplálójába, a
folyóinkba engedett kezelt szennyvizek továbbra is nagy mennyiségben
tartalmazhatnak még gyógyszerszármazékokat, ami a vizelettel a csatornába távozik,
és ismeretlen vegyszereket, mikro műanyagokkal is! Jó esetben is vízbázisainkat és a természetesként árusított vizeinket csak 200 alatti lehetséges ( van ahol ez jóval kevesebb ), és már közismert, ott a vételezési forrás helyén gyanúba jöhető, már felismert veszélyes anyagokra vizsgálják csak be!! "Budapesten évente kb. 20 tonna gyógyszerhatóanyag kerül a természetes vizeinkbe, ilyenek pl. az antibiotikumok, a fájdalomcsillapítók és a női nemi hormonok. A jelenlegi szennyvíztelepi technológiák nem tudják teljesen kiszűrni ezeket az anyagokat. Ezek főként a vizelettel kerülnek bele a szennyvízbe. Azért káros a gyógyszerhatóanyagok ilyen mértékű felhalmozódása, mert ez hatással van a vízben élő szervezetekre. A női nemi hormonok hatására például csökken a hím halak aránya a nőstényekéhez képest, illetve a békák szaporodása is.
Az antibiotikumok befolyásolják a
baktériumok szaporodását, melynek következtében a hatóanyagokkal szemben
ellenállóbb baktériumok fognak kifejlődni. Kutatások szerint a világ természetes
vízfolyásaiban kb. 20-féle gyulladáscsökkentőt találtak, melyből már nyolcat a
csapvízben is kimutattak." Most először találtak rá a mikroműanyagokra az emberi vérben
A fentieket figyelembe
véve jogosan
lehet erős a gyanú, hogy az ipari és lakossági
talajszennyezés a ma már létező 13 millió féle lehetséges szennyező
anyagából pár ezer féle nagy eséllyel, benne lehet a szolgáltatók és a vízeladók
ivóvizében is bárhol!
Az elmúlt 150 év alatt a talajban már mélyre leszivárgott ismeretlen vegyi
anyagok, (az ipari forradalom következményét) amit mindenfelé titokban kidobtak és eláshattak ismeretlenül, azt a mai
kutatási eszközökkel szinte lehetetlen kimutatni! Ennek lehetséges kockázatait
sajnos nekünk kell vállalnunk!!
1 pohár igazi tisztavíz erősen csökkentette a diétázók, fogyókúrázók 100%-nak az éhségérzetét! Fogyasszon otthon is friss, hiperszűrt egészséges Ozmózis ivóvizet, saját ivóvízforrásból, üvegpohárból. Tudja, hogy sok PET palack anyaga mérgező? |
Bőre van a teának amikor kiázik a filter?
Nálunk megvalósulhat! Tudta?: Az Ozmózis technológia a Rádióaktivitást is képes megszűrni! Ozmózis víztisztítás legyen vevőbarát áron? Választ vár a víztisztítás házilag, és a víztisztító beszereléssel kapcsolatos kérdéseire is mielőtt kiválasztja víztisztító berendezését? Nálunk elégedett lesz ezzel is! Gondolta volna?: Az elhasznált PET-palackok tömege már 2007-ben meghaladta világviszonylatban az évi ötmillió tonnát. (Ez a rakás a Kékes tetőnél is jóval magasabb hegy lenne egyben!) Tudta?: Egy fő részére minimum 550 db 1.5 literes PET flakonban, ki tudja milyen minőségű palack vizet -több mint 8 mázsa súlyt- csak ezért cipekednek haza az emberek, hogy megigyák.
Hazánkban évi 60 ezer tonna PET-palack marad üresen csak azért, mert
ittak vizet vásárlói.
Találja ki! Miért nincs márkás,
jó minőségű bor esztétikusra formázott műanyag
palackban? Valószínűleg azért, mert árt a jó bornak, ha műanyag
flakonban tárolják!
Hatással lehet a bor minőségére a
flakon anyaga!
A műanyag flakonban megváltozhat a tartalmának minősége? 1989-ben még újra töltötték Magyarországon az ásványvizes üvegeket! Hol vannak a környezetbarát vizesüvegek és ezeket feltöltő gépsorok?
Ausztráliában Bundanoon
-ban már megtiltották a flakonos víz árusítását!
Ők elsőként már keményen léptek a jövőért műanyagpalack ügyben! Gratulálunk!
Tudta? A fejlettebb országokban kötelező a palackozott vizet plusz 10 fok alatt tárolni az üzletekben! Nálunk nem törődnek ezzel? Egymásra helyezve 3 nap alatt elérne a holdig a világ műanyag palack felhasználása! Ez milyen hatással lesz egészségünkre és jövőnkre?
Javítana szerettei eljövendő környezetén?:
Ismer vizesflakon felhasználót a környezetében?
|
Ezt az utat járja ma végig az otthon felszerelhető Ozmózis
víztisztító
készülék is! Mint régen a
mosógép, hűtőszekrény mosogatógép és a rádiótelefon!
A vásárolható innivalók jó része ízesítéssel takargatja el a hozzáadott
víz kedvezőtlen tulajdonságait. Ami amúgy még meg is felel a felhasznált víz
előírásainak is. Érdemes azonban utána nézni az ivóvíz előírás gyenge
követelményeinek! Érdemes összevetni a lehetséges kockázatokkal!
Ma még egyesek felesleges luxus
kiadásnak tartják az otthoni Ozmózis víztisztító készüléket is!
Mert fogalmuk sincs, hogy mennyi szennyeződést fogyasztanak el
szomjúságuk oltása miatt.
Ezzel a
tönkretett környezetünkben az egészségüket pazarolják! Az elmúlt százötven év alatt a mindenhol eltemetett ismeretlen káros anyagokat ennyi idő alatt
hány száz méter mélyre moshatta be az esővíz? Milyen tiszták vajon ma a mélyvíz rétegeket
és forrásokat tápláló folyók?
Nagy merészség lenne a Duna vagy Tisza vizéből inni! Ezek táplálják hazánk mélyvízi forrásait! A környezetük talajszűrő képessége is betelik és átengedheti már az elmúlt 150 év felelőtlenül elásott ipari szemetét! Rongálhatják ezek az lerakódásaikkal egészségünket? Lehet ezeknek szerepe egészségi problémáinkban?
A klórt az első világháborúban harci gázként alkalmazták
az ellenség pusztítására!
Vajon mennyi a klór fogyasztása éves szinten azoknak, akik
még mindig csapvizet
fogyasztanak?
Ez hosszú távon milyen hatással lehet az egészségükre?
"Ugyan már, úgyis meg kell
halni valamiben" intézik el ma még néhányan egészségük teljében az ivóvíz kérdést is.
Tőlük függetlenül ez a víztisztító téma is úgy fog majd alakulni, mint
a rádiótelefon! Lesz mindenhol! Minden családnak.
Nincs erre nekünk most pénzünk! Mondhatják sokan sajnos! Milyen minőségű ivóvíztisztításra futná ilyen ismerősei lakásában, az utóbbi öt évben a család másik, újabb és újabb rádiótelefon készülékekre költött pénzeiből?
Ér annyit egészségünk, mint egy frissen vásárolt, de legkésőbb 2-3 év múlva úgyis lecserélendő rádiótelefon?
Anyagi érdekből megtakaríthatja esetleg a profit érdekelt ivóvíz
szolgáltatóm termékében a környezetemben pár évtized alatt mindenhova
felelőtlenül eldobált, csatornákból, emésztőkből talajba szivárgott gyógyszerek, mezőgazdasági vegyszerek,
régen illegálisan kidobott, elásott nagytömegű
többszázezer féle vegyianyagok összetevőinek felkutatását?
Az Én
és szeretteimnek napi szokásos italaiban lehet még nem vizsgált, de
erősen károsító anyag?
Kell jobban vigyáznunk, mai szennyezett környezetünkben a hamarabb rongálódó
egészségünkre, emésztő rendszerünkre?
Víztisztítás házilag ma már a mi feladatunk?
A főzéshez is,
sőt a gyümölcs utolsó elöblítéséhez is Ozmózis szinten tisztított vizet érdemes
használni?
("Az állam szerető atyai gondoskodása"
című elfelejtendő álomból fel kell ébrednünk?)
Ha túl alacsony testünk pH értéke, akkor az a
rákbetegségre fogékonyabb lehet?
Érdemes ennek utána járni!
Ahogy múlnak felettünk az évek, úgy gyengülhet az emésztőrendszerünk lúgosító
képessége?
Testünk lúgosságára és pH értékére érdemes jobban
odafigyelni?
Pótolhatatlan az esetleg megrongálódott tönkre ment szervezetünk?
Betegségeink és a rák fő alap okai, az
alábbiak következményei is lehetnek:
1. Valami hiányzik szervezetünkből a jó működéshez, például elegendő folyadék, vitaminok, szerves ásványok stb.
2. Valamiből túl sokat viszünk be! Pl.: az élelmiszer ipar "szépítő, kívánatosabbá tevő,
ízesítő" és tartósító
E adalékai. Kevéssé egészséges anyagok: cukor, só, fehérliszt, zsír, nikotin, alkohol, koffein, égetett
anyagok: füstölt, pörkölt, nyílt tűzön sütött, kissé megégetett ételek stb.
3. A vízben vagy az helyett elfogyasztott folyadékban lévő, szabványok szerint
még kötelezően nem vizsgált, idegen vegyi anyagok nagy száma!
4. Testünk elsavasodása: Születésünkkor
8,2-8,5 testünk ph értéke. A rákbetegek testének
pH értéke általában 4,5 alatti...
5. Állandó fekvőhelyünk Hartmann és vízér vonalakban, esetleg azok kereszteződésében van!
A víz rejtett tulajdonságai klikk ide
Rákkeltő anyagok az üdítőkben!
Rákkeltő anyag,: benzol
keletkezhet a palackos üdítőkben – állítja egy BBC-hírre hivatkozva a
Levegő Munkacsoport. A dobozos üdítőkben – amelyek gyakrabban tartalmaznak
plusz C-vitamint – nincs benzolveszély, mert azok nem tartalmaznak nátrium-benzoátot vagy más hasonló tartósítószert. Amerikában egyébként
már rég tudnak a dologról.
A Levegő Munkacsoport szerint a nátrium-benzoát
(amely a palackos üdítők
gyakori tartósítószere) és az aszkorbinsav (vagyis a C-vitamin) együtt
képes benzolt alkotni, ami bizonyítottan rákkeltő!
Amerikai vizsgálatok szerint az italokban akár nyolcszor annyi benzol is
lehet, mint amennyi az ivóvízre megállapított egészségügyi határérték. A
rákkeltő benzol – amely az úgynevezett aromás vegyületek közé tartozik –
egyébként a városi levegőben még gyakoribb.
Az eredeti BBC hír
Nem
akarjuk ijesztgetni az alábbiakkal! Csak a figyelmébe ajánlani az
elhallgatottakat. Ezeknek nézzen jól utána máshol
is a nálunk olvasottaknak:
" De hiszen tisztítják a vizet, nem?
A vízművek mindenütt csak bizonyos minimum szabványnak megfelelően kezeli a vizet. Készleteinket azonban több mint 60.000,- ismert, további 12.940.000,- nem vizsgált különféle vegyi anyag szennyezheti. Rendkívül nehéz és költséges valamennyit kivonni a jelenleg használt és gyengén finanszírozott tisztítórendszerekkel. A Természetvédelmi Tanács (Natural Resources Defense Council) friss jelentése szerint víztisztító üzemeink több mint kétharmada elavult.
A vízügyi mérnökök vonakodnak bevallani ezeket a
gondokat. Megteszik, amire a rendelkezésükre álló anyagi és egyéb eszközökkel képesek. Egy
átlagos víztisztító üzem mintegy 40-50 vegyi anyag jelenlétét képes
vizsgálni, és ennek nagyjából a felét, kb. 20-at próbál meg kiszűrni. (A
teljesítmény 60 ezerből 20) A fennmaradó 59 980-féle ismert és 12.940.000,-
ismeretlen vegyszer akadálytalanul
bejuthat a szervezetünkbe. Sokszor még az is ott marad, amit megpróbálnak eltávolítani.
A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagol a a vízhez, például
klórt és alumíniumot, olyan vegyi anyagot, aminek a szervezetünkben semmi
keresni valójuk. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere.
Ötven évvel ezelőtt alkalmazták először, de mérgező voltával a tudósok
már akkor is tisztában voltak. A klór reakcióba lép a vízben véletlen
szerűen megmaradt szerves hulladékokkal, és Trihalometán nevű veszélyes
vegyi anyag képződik. Ez közismert rákkeltő anyag."
Dr. Michael Colgan" Az idézet Dr. Lenkei Gábor Cenzúrázott egészség
(Free Choice kiadó) könyvéből származik.
Az ÁNTSZ-tájékoztatók családjából, az OTH hírlevele 2003. április 1. évfolyam 1. számából. 7 évig elérhető volt a neten. Ma már levették! Talán sokkolt egyeseket? Szerencsére sokaknak megvan letöltve.
Kémiai biztonság: A globális és az európai szabályozás a kémiai biztonság területén című fejezetéből:
"A 2000-es évek eleje óta a
kereskedelmi forgalomban lévő regisztrált vegyi anyagok száma elérte a 13
milliót. Ez évente 400-1000 -el növekedik.
A kielégítően ismert, vizsgált anyagok száma nem több 60 ezernél. (!!) A WHO
definíciója szerint,:
minden egyes vegyi anyag potenciális kóroki tényező; ez azt jelenti, hogy a vegyi anyagok (számuk 13 milliónál több) mint kóroki tényezők sokszorosan haladják meg az eddig ismert valamennyi emberi megbetegedés ismert kóroki tényezőinek számát!"
(
Mi a garancia, hogy ezekből az elmúlt 150 év alatt nem kerülhetett a forrásokba és
akár a mélyvízi ivóvízbázisokba is?
szerk. megjegyzése)
Valószínű lehet, hogy az ivóvíz
szolgáltatóknak és az ásványvízkészítőknek nem áll érdekében a törvényekben,
rendeletekben előírt anyagokon kívül más lehetséges szennyezők után
kutatni az értékesített termékükben. Azt vettük észre, hogy a téma
agyonhallgatásával az a látszat
alakul, mintha a közismert veszélyes és az előírt vizsgálati anyagokon kívül,
környezetben más egészségkárosító vegyületek, anyagok nem is lennének
vízbázisaink közelében, így ezért azok nem is kerülhetnének be az ivóvizünkbe.
Sőt, azzal az egyébként igaznak tűnő hírrel altatják a fogyasztók néha
ébredező bizalmatlanságát, hogy Európán belül, hazánkban vannak a
legtisztább vízbázisok és legjobb minőségű a szolgáltatott ivóvíz.. (Igen! A
sok nagyon komolyan agyonszennyezett talajú, koszos, kémiailag veszélyes vizű
országok között a mi vizeinkben kicsit kevesebb még a
káros vegyi anyag! Szomorú vigasz!)
Mindenki
tudja, hogy az építkezésekhez kitermelt sóder, homok, téglagyári gödröket
az elmúlt százötven év alatt szó szerint bármivel betemették, ami érkezett.
Sok tízezer ilyen gödör van hazánkban is. Ezek hol léte nyilvántartás híján nagyrészt már feledésbe merült, de tovább ketyegnek ÖKO bombaként.
Ahogy a sütőben a spékelt húst
átjárja a fűszerek, fokhagyma és füstölt bacon íze, úgy járja át az ismeretlen
vegyi anyagok tömege földjeinken keresztül vízbázisainkat. Mivel egyszer minden
szűrő betelik és áteresztheti a káros vegyi anyagokat, így a talajrétegeké is. A több száz
méter mély vízszűrő talaj rétegek már cserélhetetlenek. De nem sérthetetlenek!
Sajnos!
Lásd:
(Ezernyi
lyuk a vízzáró rétegen A kormány ballépése
miatt elszaporodtak az ivóvizet elszennyező illegális kútfúrók. Magyar Nemzet, 2005. december 7.
)
A múlt és a jelen ipari forradalmának hulladékai,
szennyezései miatt már ma is sokan az egészségükkel, életükkel fizetnek.
A mai eszközökkel megfizethetetlen lenne a rákeresés az ország minden
használatban lévő vízforrásában a 13 millió féle létező, környezetbe
felelőtlenül kiszórható
anyagra.
Ezek lehetséges egészségkárosító kockázatát sajnos ma nekünk kell bevállalnunk a vízből és az abból
készült italok, élelmiszerek fogyasztóinak!!
Mi van ma az ivóvízben? A szennyvíz megtisztítása a gyógyszerek és
kozmetikumok maradékanyagaitól, egyelőre sajnos csak a kutatók szemében
probléma... Hiszen az egészségi következmények újabb gyógyszer fogyasztást
és profitot gerjesztenek! ( A nagytőke profitja sokkal fontosabb az
egyéni érdekeknél! szerk.) Még csak most kezdődtek a kanadai egyetem kutatásai arra nézve, milyen
módon károsítja a Nagy-tavak halainak szaporodását és fejlődését három,
gyakori szennyezőanyag: a koleszterinszint csökkentők, az ösztrogénhormon
és a görcsoldók, amelyek a szennyvízkezelő telepről kerülnek a
folyásirányban élő halak élőhelyére. Az első olyan eredmények, amelyek az ivóvízben mutatták ki a
gyógyszervegyületeket, az USA-ból származnak: a Tulane Egyetem (New
Orleans, Louisiana) egyik oktatója a hallgatóival vizsgálta a Mississippi
folyó, egy helybéli tó vizét és a csapból folyó vizet.
Mindegyik mintában jelen volt, változó koncentrációban: fájdalomcsillapító
(naproxen), estron (női hormon), és egy koleszterinellenes szernek a még
bioaktív lebomlási anyaga. Forrás: Environmental Health Perspectives |
2010. február 16. kedd 8.21.
1,3-1,5 millió ember maradhat csapvíz nélkül
A jövő nagy botránya: arzén-ügyben sajtótájékoztatót sem mernek tartani...
Arzénnal szennyezett ivóvíz Magyarországon
2004.07.31. "Olaj" szennyezés
Esztergomban
A Duna-Kenyérmezei-patak torkolatától mintegy 300 méterig tilos a horgászás
a folyón, miután fáradt olaj került a patakba - közölte Dobson Tibor, az
Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje
szombaton az MTI-vel. Pénteken reggel érkezett a jelzés az OKF-hez, hogy a
Dorogi Hulladék égető telepén működő egyik cég 1500 köbméteres
fáradt olajat tartalmazó tartálya sérülés miatt megrepedt, és mintegy 150
köbméter olaj került a csatornán keresztül a Kenyérmezei-patakba. A területi
vízügyi szakemberek úgynevezett merülő fallal megállították ugyan a
szennyezést, a Dunán mégis horgászati tilalmat rendeltek el.
Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy a szennyezés sem a lakosságot, sem az
ivóvíz bázist nem veszélyezteti. [Forrás]
2004.08.06. Ötvenezren vezetékes víz nélkül
Esztergomban és környékén
Megérkezett az első palackozott ivóvízszállítmány csütörtökön este
Esztergomba és környékére, miután a Területi Védelmi Bizottság
betiltotta a vezetékes víz ivási és főzési célú fogyasztását.
A
botrány a szennyezést követő hetedik napon robbant, mikor a város
jegyzője felutazott Győrbe, és hosszas küzdelem árán megszerezte az információkat
arról, mit is tároltak a tartályban. Ekkor rendelték el az ivóvíztilalmat,
elsősorban arra hivatkozva, hogy a hatóságok mindezidáig az információkat
elhallgatták és a várost félreérthető módon tájékoztatták, így óvatosságból
elrendelik a tilalmat. Mint kiderült, jól döntöttek. Az ÁNTSZ és a Felügyelőség
már a három nappal korábbi ivóvízmintákban is egyértelműen kimutatta,
hogy a szennyezés megjelent a vezetékes vízben is. A város egyesületünkön
keresztül felkért egy független céget, végezzen kontroll- méréseket. A
szennyezést követő 10. napon is még 111 féle gyógyszergyári vegyületet,
oldószert, rákkeltő és születési rendellenességet okozó vegyületet
mutattak ki az ivóvízben.
Ekkor az ÁNTSZ szerint a víz már tökéletesen
iható volt. Jellemző, hogy a hatóságok mindösszesen 5-10 féle vegyületet
vizsgáltak a vízben - amire volt jogszabály...... részletesen
itt volt:
klikk ide
2006.06.08-án
Miskolc egyes részein - egyetemváros, Tapolca, Hejőcsaba, Görömböly, a
belvárosnak a Városház tértől Tapolca felé eső területe - háziorvosok
jelentették, hogy igen sokan hányással, hasmenéssel, elesettséggel járó
tünetekkel keresték meg őket - közölte Asztalos Ágnes helyettes tiszti főorvos.
A szakember emlékeztetett arra, hogy június 2-án a Szinva és a Garadna patakok
áradása miatt Miskolc vízellátását biztosító bázisok egy része feltehetően
sérülhetett, ezért az üzemeltető társaság, valamint az ÁNTSZ fokozottan
ellenőrzi a vízmintákat.
MTV riport
2006.
augusztus 11. 22:01
Megtiltották a vízfogyasztást Tihanyban, Aszófőn és
Balatonfüreden
" Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője pénteken délután elmondta: a szennyezést a
helyi vízmű munkatársai rutinellenőrzés során észlelték, és azonnal
tájékoztatták a kistérségi ÁNTSZ-t. Mint mondta, lakossági megbetegedésről
egyelőre nem tudnak. A szóvivő azt mondta: "valamilyen talajszennyezés
kerülhetett (...) az ivóvízbe". Közölte azt is: ezek a baktériumok általában
hányást és hasmenést okozhatnak.
A víz azért sem iható,
mert klórozzák."(!)
Esztergom, Debrecen, Pécs, ....Miskolc....Tihany, Aszófő, Balatonfüred,....
Mely település a következő?
Vajon
a saját településünkön, ha bármilyen eredetű
véletlen vezetékes víz szennyeződés
lesz, mielőtt még az első pohár szennyezett vizet meginnánk vagy beleöntenénk a
fazékba, bízhatunk benne,
hogy időben szólnak az illetékesek, hogy ne tegyük?
Milyen
az a víz amivel naponta főzünk, amit naponta fogyasztunk?
Csak
a bojlerünk, kazánunk, WC-tartályunk megy tönkre attól a csapvíztől, ami egyébként a
szabványoknak megfelel?
A képen látható vízkő és egyéb ismeretlen anyag -kb. 100 köbméter
ivóvíz tartalma- egy 3 tagú gyáli család ivóvíz táplálta bojlerjában 3 év alatt gyűlt
össze!
Biztos, hogy jól védenek bennünket is (a fogyasztókat) a szabványok?
A mi szervezetünk ezt bírja?
Vajon főzéskor a forralástól a klór, nehézfémek és nitrátok
stb. eltűnnek?
Vannak széles körben ismert, egészségkárosító hatású anyagok (például a klór, nitrát, arzén, nehézfémek stb.), és vannak kevéssé ismert nem kívánatos ivóvízszennyezők (pl. trihalometánok, klór-aminók stb.), amelyek elsősorban a víz klórozása révén keletkeznek és karcinogén hatásuk miatt kerülendők. Az ivóvízből ezek anyagok nagy része a Fordított Ozmózis eljárással kiszűrhetők!
Saját és családunk egészsége érdekében talán érdemes időt szánnunk ezekre az egyre aktuálisabb kérdésekre!
Az ásványvizünk
palackján, ami az összetevők jegyzékében le van írva, az mind kell a
szervezetünknek?
Vajon ezekből annyi kell? Ha ezeket
ebben a formában visszük be, jól hasznosul?
Az
FVM állásfoglalása az ásványvizekről, üdítők és szeszesitalok kérdéseiről
Életet adó vizünk!
A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja
a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok
oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét;
hőszabályzó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.
Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák.
A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan
2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a
légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell.
Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét
víz formájában vesszük magunkhoz.
Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből
felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző
szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott
anyagokat. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket
is felveszi és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet.
Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak
bizony törődnie kell saját szervezetének "karbantartásával",
szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit
nem vesszük komolyan, s csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már
orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani. Mondjuk,
hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig,
hogy, mint autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő "üzemanyagra",
rendszeres "műszaki ellenőrzésre", a kenőanyagok és folyadékok
cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására.
A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb részt
vízből áll, az életkor előre haladtával a víz aránya csökken. A csecsemő
szervezete 80%, a felnőtté már csak 60%, az idős szervezet pedig mindössze
50%-ban tartalmaz vizet. Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia
folyadékkal testünk minden részét.
Napi 1.400 liter víz folyik át agyunkon és 2.000 liter víz mossa át vesénket.
Az emberi szervezet azonban igen takarékosan bánik vízkészletével, hiszen
naponta mindössze kb. 2,4 litert választ ki, amit táplálék- és folyadékfelvétel
útján pótolnunk kell. Az egészséges felnőtt ember napi folyadékszükségletének
egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok
fedezik.
Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk. Természetesen tisztavizet. De
miért és hogyan? A tiszta víz a biológiai vízigény kielégítésére a
legalkalmasabb.
Aki igazi tiszta vízzel oltja szomját, annak nem kell aggódnia alakjáért: a
tiszta víz kalóriamentes.
Nézzünk meg ebből a szempontból néhány egyéb italféleséget:
1 pohár (0,2 l) pezsgő 166 kcal/694 kJ
1 pohár tej (3,5 %) 160 kcal/669 kJ
1 pohár (0,2 l) fehérbor 159 kcal/660 kJ
1 pohár (0,33 l) sör 142 kcal/593 kJ
1 pohár (0,25 l) narancslé 123 kcal/512 kJ
1 pohár (3 cl) konyak 75 kcal/308 kJ
1 pohár paradicsomlé 42 kcal/177 kJ
Az ivás több, mint szomjoltás: Kortyonként igyunk, élvezve az elfogyasztott
ital minden cseppjét!
Sportolás vagy más intenzív fizikai megterhelés közben sok folyadékot veszítünk
és a folyadékvesztés során igen sok ásványi anyag és nyomelem is távozik
szervezetünkből. Néhány százalék folyadékveszteség, 70 kg -os testsúlyt
figyelembe véve, már több liter víz pótlását teszi szükségessé, aminek
elmulasztása estén izomgörcs, hányinger léphet fel és fáradékonyság.
Sportolás vagy más nagyobb erőkifejtés előtt töltsük fel folyadék-háztartásunkat,
fogyasszunk el körülbelül fél liter tisztavizet, félóra alatt elosztva. Az
igénybevétel közben igyunk negyedóránként 0,2 liter tisztavizet, és utána
is kompenzáljuk a folyadékveszteséget 0,2 literes adagokban.
Az idős emberek szomjúságérzete fokozatosan csökken, ezért általában a
szükségesnél kevés folyadékot fogyasztanak, ezért szervezetük kiszáradhat,
emésztési zavarok léphetnek fel és növekszik a trombózis veszélye. Idős
embereknél gyakran felborul a szervezet elektrolit háztartása is. Kialakulhat
az időskori cukorbetegség. A lehetséges bajok elkerülésének egyik hatékony
eszköze az igazi tisztavíz fogyasztása.
Gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről
· Ne várjuk meg amíg a szervezet szomjúságot jelez
· Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat
· Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára
· Napi tevékenységünkben tartsunk hosszabb-rövidebb pihenőket, ezeket
használjuk fel egy-egy frissítő pohár tisztavíz elfogyasztására
· Esténként tartsunk számvetést, hogy mennyi folyadékot vettünk magunkhoz.
(Meglátja ritkán elég a súlyához képest)
Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az
emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványi anyagok
egy része ugyanolyan szerepet tölt be, mint a vitaminok.
A MAGYAR
IVÓVÍZ
A
magyarországi települések 98,7 százalékához (a lakosság kilenctizedéhez)
vezetéken jut el az ivóvíz. A rendszeres mintavételt végző ÁNTSZ adatai
szerint a vezetékes víz sem mindig tiszta! A vizsgált minták egytizedében
tapasztaltak erős határérték-túllépést. A leggyakoribb szennyezőnek az
arzén és a nitrát számít, a legtöbb minőségi problémát Békés,
Baranya és Bács-Kiskun megyében tapasztalták. Az arzén esetében tovább árnyalja
az összképet, hogy a magyarországi határérték éppen az ötszöröse a WHO
ajánlásában szereplő adatnak.
Az országban 643 sérülékeny vízbázis található - ez az összes víznyerő helynek
csupán az egyharmada, ám az érintett területen él a lakosság 67 százaléka. A
vízbázisok megvédésének legfőbb akadálya, hogy a közműves vízellátás
kiépítésének idején nem akadályozták meg a szennyező források (például ipari
létesítmények, közutak) betelepülését.
Hazánk természeti adottságaiból következően az ivóvízellátás több mint 90 százalékban felszín alatti vízkészletekre épül. (A kiépített víznyerő kapacitás 4,5 milliárd köbméter, a tényleges igény hárommilliárd köbméter körül van.) A hazai vízellátás sajátossága, hogy kétharmad részben sérülékeny vízbázisokra - karsztvízre, talajvizekre, parti szűrésű vizekre - épül. A leggyakoribb veszélyforrásnak a túlzott vegyszerhasználat, a bányászat, a nem megfelelő hulladék elhelyezés, a csatornázatlan települések, az állattartó telepek, illetve katonai és ipari létesítmények számítanak. Az utóbbi évtizedek bűnei miatt eddig 78 távlati vízbázis került veszélybe, amelyek biztonságba helyezésére kormányprogram született. Ugyanakkor érthetetlen módon a veszélyeztetettség mértékéhez viszonyítva aránylag kis összeget fordít erre az állam. 1998-ban az üzemelő és a távlati vízbázisok védelmére 1,3 milliárd forint jutott, miközben a költségeket több mint 18 milliárdra becsülik.
Az utóbbi évtizedekben a természetes vízutánpótlás mértékét jóval meghaladta a vízkiemelés, így az ország jelentős részén csökkent a talajvízszint. A nyolcvanas években kiderült, hogy a talajvízkészlet szinte az egész országban szennyezettnek tekinthető. Sőt, néhány felszín alatti vízbázis helyrehozhatatlanul elszennyeződött. A szivárgási folyamatok lassúsága, a megfigyelő kutak hiánya miatt ma még nem mutatható ki valamennyi, felszín alatti tárolóhoz már elért szennyeződés. Országunk sajátos hátránya, hogy a felszín alatti vízbázisok kétharmada sérülékeny. Veszélyeztető tényező a mezőgazdaság, az állattartás, a bányászat, ipari és katonai létesítmények, illetve a nem megfelelő hulladékkezelés.
Egy 1995-ös kormányhatározat döntött a hazai ivóvízbázis-védelmi program megindításáról, amely 1997-ben el is kezdődött A vízügyi igazgatóságok kimutatták: 643 üzemelő vízbázis- parti szűrésű kút, talaj- és karsztvízbázis, valamint a rétegvízbázisok egy része - minősül sérülékenynek. Az országban jelenleg 78 olyan terület van, ahol lehetőség kínálkozik jelentősebb vízkivételre. Ezek a stratégiai tartaléknak tekintett vízbázisok zömmel a nagyobb folyók - Duna, Dráva, Rába - mentén helyezkednek el, hiszen a parti szűrésű területeken találni nagyobb mennyiségű szabad vízkészletet. Vas megyében az ásott kutak több mint ötven százalékánál a víz egészségkárosító összetevőinek aránya meghaladja az el õ írt mértéket, azaz a megye ásott kútjainak több mint felében javíthatatlanul rossz a vízminőség. Valószínűleg a nagyon magas vízdíjak miatt isszák az emberek a kutak vizét. A fellelt kémiai anyagok okozhatják az úgynevezett fulladásos csecsemő halált is.
A zárt rendszerekben( csövekben)
továbbított vizekben a következő szennyeződésekkel találkozhatunk:
·
klór a csírátlanítás következtében
·
klór vegyület
·
trihalometánok
·
lebegő anyagok
·
íz és szaganyagok
·
baktériumok
·
gombák
·
spórák
·
paraziták
·
Ca,Mg és a keményvíz
Ilyen vízminőség mellett korán sem
teljes az analízis szinte természetes, hogy nem iszunk elegendő mennyiségű
vizet naponta. Pedig egyes kutatók szerint minden
egészségi probléma visszavezethető
a kevés vízfogyasztásra. A
szervezet dehidralizációjának eredményeként
szervezetünk nem tud optimálisan működni. Dr. F. Batmangelidj
iráni orvos megdöbbentő
Nélküle is világos azonban,
hogy a tiszta víz nélkül nincs élet.
Jól
tudjuk, hogy testünk 75%-a víz.
Ezt lépten –nyomon hangoztatjuk is, azonban nagyon sok esetben
ez csak pusztába kiáltott szó. Sok ember nem alkalmazza ezen ismeretét
és nagyon kevés vizet fogyaszt. Dínó Giuamelli a legutóbbi előadásában
testsúly kilogrammonként napi 30
ml vízszükségletről beszélt. Vajon meg van e ez a mennyiségű vízbevitel? Bizony nagyon sokan azt válaszolják erre a kérdésre, hogy NINCS. Logikusan következik
a MIÉRT? Ennek sok oka van. Többek között az, hogy az ivásra
használt víz sem ízében, sem
szagában, sem állagában nem kívánatos. Nem iszunk szívesen csapvizet,
mert nem esik jól. Ezért az emberek nagy része kevesebbet iszik a kelleténél,
vagy más folyadékot fogyaszt.
Az új divat szerint ásványvizet fogyasztunk,
mert ez „egészségesebb”. Sajnos ez nem igaz, mert az ásványi anyagok a
vízből nem kelát formában érkeznek a szervezetünkbe és így csak nagyon
kevés hasznosul, másrészt bennünk
kikristályosodnak és kövekké vállnak. A kristályvizek, szénsavas italok fogyasztása valójában
az élvezeti cikkek kategóriájába tartozik.
A VÍZ
(Harvey Diamond)
Ne tévesszen meg senkit, hogy szinte ingyen, mindig elegendő víz áll rendelkezésére. A víz legalább olyon fontos, mint a levegő, még ha tovább ki is lehet húzni nélküle. A világ minden kincsénél értékesebbé válik, ha hirtelen a szükségesnél kevesebb jut belőle; gondoljunk csak egy fenyegető sivatagi szomjhalálra, s máris könnyebb lesz belátni a víz jelentőségét.
A víz az élet egyik lényegi összetevője. Nélküle a növények kiszárodnak, a magok nem hajtanak, nem lenne állati, emberi élet sem, a Föld egész felszíne víz nélkül csak sziklapuszta volna.
Nem csoda, hogy sok helyütt szent dolognak tekintik, hódolnak a víznek. Az ókori egyiptomiak imádták a Nílust. Vallásos tisztelet övezi a Gangeszt Indiában, s a Görögök templomokat emeltek forrásaik közelében. A k a test bizony csak por és hamu. Minden életműködéshez vízre is szükség van, ez alól nincsen kivétel.
Az emberi test hetven százaléka víz. Íme a víztartalomra vonatkozó néhány részadat ezen a hetven százalékon belül:
Fog | 10,0% | Tüdő | 80,0% | |
Csont | 13,0% | Agy | 80,5% | |
Porc | 55,0% | Epe | 86,0% | |
Vörösvértest | 68,7% | Vérsavó | 90,0% | |
Máj | 71,5% | Vér | 90,7% | |
Izomszövet | 75,0% | Nyirok | 94,0% | |
Lép | 75,5% | Nyál | 95,5% | |
Gyomornedv | 95,5% |
A részarány persze nem minden. Hadd említsünk meg pár területet, pár életműködést, amelyben a víz játssza a főszerepet.
1. Víz a hordozó közege minden tápanyaggal kapcsolatos folyamatnak, az emésztéstől a fölszívódáson keresztül a hasznosításig és a kiválasztásig. Vagyis valamennyi esemény vizes közegben játszódik le, attól a perctől, hogy az étel a szájba kerül egészen addig, míg munkává és szövetté, vérré, csonttá, izommá alakul át. Manapság nem történnek csodák? Hát mi az, ha nem csoda, ahogy vérré válik az alma? Hétköznapjaink is ilyen varázslatos, ajándékba kapott csodákban telnek, melyek a víz által valósulnak meg. Álna csak elő belső vízhiány, azonnal súlyos zavar támadna ezekben a folyamatokban.
2. Tudjuk, a táplálék tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét (aminosavakat), zsírt, szénhidrátot, s más életfontosságú anyagokat. De hogyan történik meg mindezeknek a szétosztása és elszállítása minden egyes szervhez, sőt, minden egyes sejthez? Víz által! Vizet használ a szervezet, hogy kivonja, elszállítsa és a megfelelő helyeken lerakja ezeket az anyagokat, az épp szükséges mennyiségben és pont a kívánt időpontbon. Bizonyára sokkal kevesebb bajunk lenne, ha az emberi társadalom legalább meg tudná közelíteni az összhangnak ezt a magos fokát.
3. Említettük már, miként jönnek létre a test belsejében mérgező anyagok, részben a sejtek hulladékából, részben a táplálék lebontása során. Azt is hangsúlyoztuk, mennyire fontos, hogy mennél hamarabb megszabaduljunk tőlük. Szén-dioxid, a fehérje-átalakítás melléktermékeként nitrogén, húgysav és ammónia, hogy csak néhányat említsek azokból a mérgekből, amelyeket föl kell oldani, össze kell gyűjteni és el kell távolítania szervezetből. Víz juttatja el mindezt a kiválasztás szerveihez, a bélbe, a vesébe, a tüdőbe és a bőrhöz. Hát nem ügyes? Ugyanaz a víz egyszerre hozza, ami kell, és viszi, amire nincs szükség.
4. A víz lényegi összetevője minden sejtnek, szövetnek, testfolyadéknak. Elegendő víz nélkül kiszáradna a száj, se nyelni, se köpni, de beszélni sem tudnánk. Emésztésre is képtelenek lennénk, hisz épp az emésztőnedvek víztartalma a legmagosabb. A vérnek több, mint 90 százaléka víz, de valamennyi belső szervre is érvényes, hogy legnagyobb részarányú összetevőjük a víz.
5. Víz a test legfontosabb kenőanyaga, ez tartja meg puhának és simának a határoló hártyákat, megakadályozza a súrlódást a szövetek közt. Kenőanyag nélkül a szervek összetapadnának, az izmok egymást tépnék, a csontok elpattannának, s recsegne-ropogna a sok ízület. Szerencsére nem így van, belső szerveink testnedvek tengerén úsznak, melyek legfontosobb alkotórésze a víz.
6. Pár foknyi belső hőmérsékletváltozás már halálos lehet! A test hőmérsékletszabályozása tehát életbevágó, s ennek legfontosabb eszköze megint a víz. A vese, a belek, a tüdő és a bőr útján a test állandóan vizet ad le, ez akadályozza meg a túlmelegedést, hasonlóan az ember által kiagyalt hűtőrendszerekhez.
Már az előzőekből is bárki számára kiviláglik a víz rendkívüli fontossága. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy talán a táplálkozástudomány szakértői közt sincs sok, aki ezt tagadná. Testünk napi 4-5 liter vizet ad le, amit természetesen pótolni kell a lehető legmegfelelőbb módon. Fölmerül tehát a hármas kérdés: mikor, mennyit és mit igyunk?
Mikor? A válasz könnyű: amikor szomjasak vagyunk! (Mint az állatok...) A szükséglet évszaktól és tevékenységtől függően váltakozik. Hallgassunk bölcs testünk jelzésére: IGYON, AKI SZOMJAS! Sajnos mondani kell, mert akad, aki ezzel is kivár.
Sokan meg olyan kotyvalékokkal oltják szomjukat, hogy több kár lesz belőle, mint haszon. Manapság az Egyesült Államokban több szénsavas italt isznak, mint amennyi vizet, s nem álltallanak a szomjas gyereknek is ilyeneket adni víz helyett. Micsoda perverzió, elképesztő élettani eltévelyedés! Később is szó lesz még róla, de már most leszögezhetem: haszna semmi, kára rengeteg a szénsavas italoknak. Legnagyobb hátrányuk, hogy nincs semmi előnyük! Évmilliókig ugyan, hogy tudott meglenni ilyen italok nélkül az emberiség? Csak az írott történelem (és degenerálódás) utóbbi hatezer évében kaptunk rá ezekre, azon belül is főleg az elmúlt pár évtizedben; amikor agyafúrtan bugyuta hirdetések agymosása eltávolította az embereket az élet természetes forrásaitól.
Íme az egészen egyszerű recept ahhoz, hogy a test vízszükségletét a
megfelelő módon kielégítsük, miközben megszabadulónk a szénsavas
italokhoz kötő függőségtől is;
1. REGGEL, ÉBREDÉSKOR, MINDEN MÁS ELŐTT IGYUNK EGY POHÁR TISZTA VIZET.
2. MINDEN ÉTKEZES ELŐTT TÍZ PERCCEL HAJTSUNK FÖL LEGALÁBB EGY POHÁR TISZTA VIZET.
Ha ellankadunk valamilyen munka, gyaloglás, vagy más fizikai megterhelés közben, nincs üdítőbb egy pohár tiszta víznél. Az étkezés előtt ivott tiszta víz pedig megelőzi az evés közbeni, valamint az evés utáni szomjúságot.
Mit érdemes inni? A válasz megint könnyű: vizet, tiszta vizet! Persze, mindenki tiszta vízre vágyik, mégis az emberek többsége messze nem tiszta vizet iszik. Hogy milyen a tiszta víz? Ismert a vegyi képlet: H2O. Ennyi. Ami ezen felül van, az már mind szennyezőanyag.
Legtöbben azt isszák, amihez könnyű hozzá jutni, az úgynevezett "tisztított" csapvizet. Bizonyára elmegy tőle a kedvük, ha megtudják, hányféle méreg, mennyi tisztátalanság található az ilyen vízben. Agyonvegyszerezik a vizet már a tisztítótelepen, és további fémes mérgeket old magába a csőhálózatból, míg eljut a fogyasztóhoz. A Természet érzékeny egyensúlyával mit sem törődve n folyamatos környezetszennyezés ott tart, hogy manapság a világ legtávolabbi részein is találni vegyszereket a vízben, például kimutattak már DDT-t az Északi-sarkon is.
"Csapvíz" helyett bizony találóbb lenne a "vegyszerleves" elnevezés. A vizek szokásos szennyezőanyagai közt szerepel szappan, mosószer, fapép, olaj és származékai, kénsav, réz, arzén, festék, rovarirtó, sugárzó hulladék, műtrágya maradvány, s annyiféle ipari melléktermék; hogy fölsorolásukhoz külön könyv kellene. Vannak a vízben továbbá erősen, illetve kevésbé mérgező szervetlen ásványok, kén, vas, nátrium, kalcium, magnézium, fluor, klór vegyületei, mész, gipsz, szóda. Aztán mindaz, amit tisztításkor szándékosan kevernek a vízhez a mikrobák elpusztítására, noha ezek a vegyszerek gyakran veszélyesebbek, mint az általuk megölendő baktériumok. Tisztítás címén még szűrik, ülepítik, kicsapatják, lágyítják, klórozzák, brómozzák, jódozzák és fluorozzák is a vizet.
Nem azért sorolom, hogy mindezt megtanulják, elég lesz csupán annyit megjegyezni, hogy a "csapvíz" sajnos több, mint tiszta víz! És ami nem víz a vízben, az összes vegyszer, az mind haszontalan méreg. Kérem, nagyon kérem, aki egészségre vágyik, az legyen nagyon válogatós, igenis igényes ebben a kérdésben. Válogassa meg, hogy mit enged be teste templomának szentélyébe! Tévedés azt mondani: "Ugyan kérem, a víz az csak víz." Nem, a víz maga az élet! A víz minősége meghatározza az élet minőségét is.
A Természet szerencsére szüntelenül folytatja a vizek lepárlását, másképp régóta nem lenne már egy csepp egészséges víz sem a Földön. Ennek ellenére a Természetben föllelhető vizek kisebb-nagyobb mértékben mindig tartalmaznak más, idegen anyagot is. Némelyik éppenséggel nagyon is sokat. Az ásványvíz, forrásvíz, a kútvíz is. Elsősorban ásványi anyagokat, de sajnos olyan szervetlen vegyületek formájában, amelyeket a szervezet nem tud hasznosítani. Még az esővíz is tartalmaz oldott gázokat és porrészecskéket, nem is beszélve a hírhedett savas esőkről, amik a levegő szennyeződéseit kimosva elpusztítják az általuk öntözött növényeket, erdőket.
A VÍZ ÉS ÁSVÁNYOK
A testünk anyagcseréjéhez elengedhetetlen az ásványi anyagok jelenléte, de
a SZERVEZET AZ ÁSVÁNYOKAT CSAK SZERVES FORMÁJUKBAN TUDJA HASZNOSÍTANI!
Bárki megmondhatja, aki ért az élettanhoz és a biokémiához, hogy az emberi test egyszerűen semmit sem tud kezdeni szervetlen ásványi anyagokkal, ahogy az autó se menne mondjuk Coca-Cola üzemanyaggal.
Sziklát csak a mesebeli. óriások esznek. Mégis akadnak magukat értelmesnek tartó emberek, akik képesek követ magukhoz venni, csak mert a kavicsot, sziklát, földet porrá törték és ásványi kiegészítő anyagnak eladták. Nem! Az ember szervezete kizárólag olyan ásványokat tud felhasználni, amelyek a növényvilág közvetítésével már szervessé váltak.
Az élő sejteknek működésükhöz feltétlenül szükség van a megfelelő ásványi anyagokra, de a szervetlen ásványrészecskék csak gondot okoznak nekik. A szervezetbe juttatott, de fel nem használt ásványi anyag a különböző testszövetekbe, szervekbe, ízületekbe, csontokba, a keringési rendszerbe lerakódik, s ezek a lerakódások idővel betegséget okoznak, sőt, életveszélyessé is válnak. Vesekő, epekő, az agy meszesedése, érelmeszesedés, szívbaj lehet a vége.
Az "érfal rideggé válását" az a cement kemény lerakódás, plakk okozza, amely koleszterin (zsír) által megkötött ásványi anyagokból áll össze. A szó szoros értelmében eltömődik a véredényrendszer. Szomorú, hogy milyen kevesen vannak tisztában a szervetlen ásványok okozta kockázattal.
A növény viszont képes a talajból az ásványokat fölszívni, és vízzel, levegővel s annak szén-dioxidjával, a napfény segítségével beépíteni saját szerves anyagába, a fotoszintézis során létre jövő élő anyagba. Az emberi szervezet az ásványokat csak ezen formájukban tudja hasznosítani.Melyek ezek a növények? Valamennyi gyümölcs, zöldség, dió és más csonthéjas gyümölcs, mag, teljes gabona, csíra. Csupán ezek nyújtják a megfelelő szerves ásványi anyagokat. Minden más csak fölaprózott kő meg fém, akár vízben oldva, akár ásványi kiegészítőként kínálják.
Az a tiszta víz legnagyobb előnye, ez hatásában a legcsodálatosabb, hogy föloldódnak a veszélyes lerakódások és a nyirok utakon, valamint a véráram útján a káros hulladék eljut a kiválasztás szerveihez, bélhez, tüdőhöz, veséhez, bőrhöz. A sejtekbe beépült ásványok viszont békén maradnak, hiszen a víz közelükbe sem tud jutni. Csak ahhoz fér hozzá, amit a sejtek már visszautasítanak, kilöknek. Tápanyagokat ne a víztől várjunk, a vízből csak a vízre van szüksége az embernek.
Úgy tűnhet, túl sokat foglalkozom a dologgal, de kell is, elvégre a víz minden életjelenségben roppant fontos szerepet játszik. Pozitív szerepet viszont csak a tiszta víz kap. A szervetlen anyagokkal telített víz csupán tehertétel a testnek, segítség helyett értékes energiát és időt köt le, míg a szervezet próbál megszabadulni az ezúton kapott tehertől.
Még néhány meg jegyzés a víztisztítási eljárásokról. A klórozás a legáltalánosabb vegyszeres művelet, fertőtlenítésre, a mikrobák megölésére szolgál. Kell, hogy hatásos legyen, mert e gáz első nagybani alkalmazása is roppant eredményes volt. Akkor is ölésre használták, de emberölésre, az első világháború alatt, igaz, mindig az ellenségnek próbáltak vele ártani. Aratott a halál, s aki épp csak "belekóstolt" a klórba (civilek, katonák vegyesen), az is egész életére megnyomorodott. Azóta már fejlődtünk, most már isszuk a klórt, de mindenki ám, katona, civil, férfi, nő, csecsemő, aggastyán egyaránt. Akik ilyen veszélyes hulladékok lerakodóhelyének tekintik testünket, azt szokták erre mondani: " Ugyan, a hígítás akkora, hogy egyetlen sejtet elpusztító klórmennyiséghez egy folyót kéne kiinni." Akkor sem tesz boldoggá a gondolat, hogy vegyszertemetőnek használnak.
Aztán az is egy bökkenő, hogy a csapvízben lévő klór a szervezeten belül hajlamos reakcióba lépni zsírokkal (elsősorban állati eredetű zsírokkal; ami bizony bőven akad a szokásos magyar étrendben), s együtt egy kenőcsös állagú anyagot alkotnak. Ez a ragacs aztán letapad a vivőerek belső oldalára és ott meszesedést, arterioszklerózist, sztrókot okoz, aminek a vége a manapság leggyilkosabb kór, a szívroham. Tehát már csak a klórozás szokása elegendő ok lenne arra, hogy az ember kizárólag tisztított vizet fogyasszon.
Úgy gondolom, kötelességünk mindent megtenni, hogy az élettől kapott legcsodálatosabb ajándékot, testünket, mindenben segítsük, támogassuk, ne rongáljuk, megfelelő működését szándékosan ne hátráltassuk. Gőzölős vasalóhoz előírják a desztillált víz használatát, mert bizony csapvíztől hamar eltömődne, elkorrodálna a belseje, tönkremenne az a vasaló. Mi kárt tehet akkor a vezetékes víz a bámulni valóan finom emberi testben? Ha már fölismerték a veszélyt, akkor elkerüléséhez tegyék is meg a helyes lépést. Ivóvizet illetően nincs más jó választás; csakis tisztát, csak tiszta forrásból.
A Fordított Ozmózissal működő víztisztító előnyei, a Fordított Ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai:
A Fordított Ozmózissal létrehozott ivóvíz az emberi szervezet számára nagyon kedvező:
előadása: A víz rejtett bölcsessége.
a
víz fontosságáról és érző kristályairól
A globális veszélyről az ANTSZ hírlevél másolata 2003 -ból, lényeg a 18-19 oldalon!
Nagyon valószínűen Ön
is infúzióra szorul, ebben pillanatban is, amikor e sorokat olvassa! De miért is kezdődik az ellátás tisztavíz bekötéssel? Mert az orvosok régen tudják, amiről csak hallottunk, de nem vesszük komolyan, hogy a testünk folyamatosan vízért kiált. Egyes becslések szerint az emberek 95 %- ának szervezete súlyos vízhiánnyal küzd. Ezért is jön jól az infúzió azonnal, amikor baleset ér bennünket. Dr.F. Batmangelidj iráni orvos megdöbbentő
tényeket tár elénk " A tested vízért kiált" c. munkájában. Az ivóvíz minősége meghatározza az élet minőségét és hosszát is!
A könyv sokáig megvásárolható volt nálunk! Fogyasszon igazi tiszta, friss ivóvizet!
|
A háztartásaink fejlődésének érdekes és tanulságos állomásai:
Régen, (a negyvenes-ötvenes években is még) nyáron vidéken az élelmet hűteni a kútba engedték,
vagy a hűvös pincébe tették!
Nagyvárosokban nyáron a melegben, akkor a fillérekbe kerülő csapvizet folyatták rá,
(mi is) mert
a hűtőszekrény - - drága, elérhetetlen luxus dolognak számított az
átlagembereknek.
Jégszekrény: Nekünk is volt gyerekkoromban, pont ez a típus! Teherautóval hordták
akkor eladni a
jégtömböket a lakosságnak. Általában a hét vége felé délelőtt jöttek, hogy a
vasárnapi ebéd megmaradt részét a hét elejére lehetett vele lehűteni.
Kiabáltak, mindig: Jegeeees! Itt a jegeeeees! Jég! Jég! Itt a jegeeees! Szaladni
kellet a vödörrel a teherautóhoz!
- Kérek egy forintért jeget! De tessék már hosszában kettévágni, mert csak úgy
fér a jégszekrényünkbe!
A jégcsákányával hosszában megkarcolgatta, kapargatta! Aztán egy szakszerű
jó helyre koppintással kettéhasította!
- Add a vödrödet fiam!
Zutty! Beletette! Tízéves fejjel aztán cipeltem haza a jó nehéz, vödörből
kikandikáló jégdarabokat! Kékültek a cipeléstől ujjaim. Otthon aztán beletettük felülről, a képen látható
jégszekrény baloldalt található rekeszébe a jég darabokat.
Ma minden átlag családnak van már elektromos hűtője!
Fateknők.
Mosóteknő: Az ötvenes években még én is , - mint József
Attila-, rángattam mosáskor vidéken a nagymamám szoknyáját, mikor fél
napokat ált a
mosóteknő előtt. Sikáló kefével és mosószappannal
dolgozott meg minden ruhát. Drága, luxusnak számított akkor a mosógép!
Nyáron a napon megmelegedett vizében ücsörögve pancsoltam gyerekként.
A mosóteknő szögletes fateknő volt, kihúzható fadugóval!
Ebben meg nem kevertek soha hurkát-kolbászt!
Ma minden átlag családnak van már mosógépe!
Ma már azt sem tudják, hogyan nézett ki egy mosóteknő!!:
Fateknő:
A minap a TV-ben egy gömbölyű oldalú fateknőt mutogattak azzal a
szöveggel, hogy ebben mostak régen!
Nem igaz! A gömbölyű oldalú fateknőt csak disznóvágáskor (úgy mondták: disznóölés) használták, használják a hurka, disznósajt, kolbász, keverésére), húsok füstölés előtti lesózásához.
A Vájling.
A
Vájling kizárólag a fémből készült, felfelé szélesedő nem
túl magas zománcozott
vagy alumínium edény volt két füllel.
Ebben mosogattak régen! Meg volt a sorrend az összegyűlt edények
koszossága szerint, úgy következtek az elmosogatásban. Először a
vizespohár aztán a kevésbé szennyezett tányérok! Evőeszközök.
Legvégén a nagyon zsíros lábasok, tepsi.
Ma már leginkább csap alatt meleg folyóvízben, vagy mosogató géppel mosogatnak!
A Bunkófon.
A 90 es évek második felében, a telefon GSM technika megjelenésekor, az új rádiótelefon
készülékekre mondták irigyen, annak új használói
láttán azok, akiknek akkor még nem volt. Az első időkben drága, elérhetetlen, rongyrázó,
kérkedő dolognak
számított a
rádiótelefon!
Irigyen nagyképűnek mondták az új lehetőség friss
felhasználóit!
Ma már nem mondják! Nekik is van rádiótelefonjuk! Sőt, ma már az
ötéves gyereknek is vesznek az oviba is!
A fiatalosság megőrzésében nagy segítség lehet az Ozmózissal tisztított ivóvíz!
Pénzt és egészséget takaríthat meg ivóvíztisztítóval!
Már most szerezze be tőlünk Ozmózis víztisztítóját!
** PET palackból phtalát, antimon vegyületeket**?:
[ bis(2-ethylhexyl)phthalat ]
Az ásványvizek nagy része polietilén-tereftalátból
(PET) készült palackokban kerülnek a fogyasztókhoz, melyek antimon-nyomokat
tartalmaznak! Ez a fém pedig mérgező hatású. A PET-tel szembeni gyanút
erősítette, hogy a víz antimon tartalma palackozás után magasabb volt, mint
palackozás előtt: 4 ppb, illetve 360 ppb. Abban a vízben, ami három hónapot állt
a palackban, 630 ppb antimon tartalmat mutattak ki.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a
palackozott víz antimontartalma így is messze a megengedett határérték alatt
marad.
De elgondolkozhatunk azon, miért kell nekünk csak a vízszükségletünk miatt,
határérték alatt ugyan, de károsító mérget fogyasztani, amikor rengeteg más
veszélyes anyagot is határérték alatt, de megenged a hatóság élelmiszereinkben.
Bővebben e téma itt is, klikk ide
Már
most szerezze be tőlünk Ozmózis víztisztítóját készülékét!
Így több pénzt és egészséget megtakaríthat!
Jogi nyilatkozatunk:
Mi nem a gyógyszerek eladására szakosodtunk. Ezért azt a területet
véletlenül érintő szakmaiságunk és véleményünk is, - főleg onnan nézve -,
talán kétségbe vonható.
Oldalainkon az írások, az említett utalások, termékek és eljárások ismertetése
nem valamely betegség megelőzését, diagnosztizálását, kezelését, gyógyítását
tartalmazzák!
Ez az orvosok feladata. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és
bemutatása szándékunk szerint nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az
betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van.
Termék ismertetőinkben, írásainkban, aki az orvosi vizsgálat, kezelés vagy
műtéti beavatkozás szükségtelenségét vagy mellőzhetőségét értelmezi, arra
utalást vél kiolvasni, vagy írásaink nála annak képzetét vagy
szerinte a látszatát keltik, vagy bármely egészséggel összefüggő oldalunkkal,
termékünkkel, tájékoztatónkkal kapcsolatban egészségügyi felvetése,
Azonban korunkból adódó bőséges egészséggel kapcsolatos egyéni megfigyeléseinket az Internet szabadságával élve, mégis szívesen tesszük közzé gondolat ébresztésre, a fenti feltételek figyelembe ajánlása mellett.
A weboldalainkon olvasható egészséggel összefüggő információk a saját és a törzsvásárlóink, barátaink egyéni megfigyelései, valamint a neten is felkutatható, olyan embereké, akik szintén sok időt szántak az emberek vízzel kapcsolatos egészséget érintő információk megismerésére. Ezek nem helyettesítik az orvosok és gyógyszerészek szakszerű véleményét.
Azért alkalmazzuk szándékosan, sűrűn, a bizonytalannak tűnő megfogalmazásainkat is, például a lehet, talán, lehetséges, úgy tűnik, tűnhet, úgy látszik, esetleg/es, -hat, elképzelhető, előfordulható, mi azt gondoljuk, stb., hogy kedves olvasóink hatóságilag is használt hiteles forrásokban is feltétlenül jól nézzenek utána az érdeklődésüket felkeltő témáknak, ténynek tűnő gondolatoknak is.
Az írásainkban és oldalainkon alapvetően leginkább kérdezni szándékozunk,
-az érdeklődés
felébresztése miatt,- és esetleges kijelentéseink
is, csak a sok éves egyéni tapasztalatainkat mutatják abban a témában!
Az oldalaink egészséggel
összefüggő információit a kedves érdeklődőink csak szakorvos és gyógyszerész véleményét is
figyelembe véve, saját felelősséget vállalva vegyék át.
Nézze meg partnereink oldalait is, hátha talál érdekeset:
Földmunka, Pincekitermelés, Tereprendezés
ozmózis víztisztítók